Julia Anna Yoda

Julia och pappa

Mer än man anar vid Thorildsplan

1 kommentar

När man åker förbi Thorildsplan med tunnelbanan ser man bara en massa betong och extremtrafikerade gator. När vi nu går av här och tar en av utgångarna blir därför kontrasten så mycket större när vi kommer ut i ett totalgrönt Mecka. KLA_9854

Vi startar vår vandring genom en lummig park, översållad av träd i så måtto att den majestätiska solen själv har svårt att hitta ner till marken.

KLA_9852

Denna grönska varar ett tag, och sedan kommer vi fram till det första bostadsområdet i anslutning till Thorildsplan, manifesterad genom en enorm portal.

KLA_9858

Så långt allt gott och väl, men sedan tar förstås betongen vid igen. Denna gång i form av tegelbruk. Förstås. Vi går från fint grönområde direkt till det fulaste av fula.

KLA_9860

Nä, vi vänder på klacken och tar sikte på några nyproducerade mästerverk istället. En vacker dag som denna vill nog många sitta på de trevliga terrasserna högst upp och njuta av en kall sangria.

KLA_9868

Inklämd mellan två fina byggnader ligger ytterligare en nyproduktion, denna gång med härlig röd färg med i leken. Givetvis finns även här generösa uteplatser högst upp, som anstår ett flerfamiljshus av modernt snitt.

KLA_9870

Ja, ni ser ju vilken elegans som breder ut sig i ena änden av Lindhagensplan. Kan man bli annat än tårögd av lycka?

KLA_9879

I andra änden av samma plan ligger istället ett klassiskt förortsbetongkomplex, ett antal decennier gammalt. Väldigt trist, förstås.

KLA_9876

Lite längre bort, i närheten av tunnelbanestationen, får vi oss dock lite färggrann prakt till livs. Detta är det Thorildsplan vi lärt känna från tunnelbanetåget.

KLA_9882

 

Vi bestämmer oss för att dyka in bland dessa hus och utforska denna intressanta stadsdel. Det visar sig vara ett rätt snävt avgränsat område. Bara en liten bit längre bort ligger Stadshagen, och där har vi som bekant redan varit. Som vi berättade om tidigare befinner vi oss nu och framöver i innerstaden, så man ska inte vänta sig så mycket annat än smala gator och höga hus. Detta infrias utan problem vid Thorildsplan.

KLA_9892

KLA_9900

Men även på denna sida spåren finns det lite grönt att titta på, för att inte tala om en lång, men lite för smal, terrass redan på första våningen i ett hus – och en massa cyklar.

KLA_9903

Vi rör oss lite längre bort och hittar nu en spännande del av Thorildsplan. Likadana hus ligger bredvid varandra i ”trappsteg” uppför en backe. Mellan dem finns en liten, liten bilgata och man har också lyckats klämma in en massa träd.

KLA_9908

Tittar vi tillbaka på vägen vi kom ifrån blir vi närmast bländade av en underbart vacker röd färg. Den är målad på två symmetriska hus, med fina vita fönster. Det här är en riktigt trevlig del av Thorildsplan, märker jag nu.

KLA_9915

Vår rundvandring avslutas med en skön, gräsbeprydd park mellan husen. Det bästa med detta grönområde är dock de mäktiga träden i ena änden. För en stund kan man låtsas att man inte är inne i stan. Om man nu vill det. 😉

KLA_9918

En tanke på “Mer än man anar vid Thorildsplan

  1. Ping: Bullrigt men fint vid Hornstull | Julia Anna Yoda

Lämna en kommentar